Τι είναι το WiFi 6;

 

Το τρέχον πρότυπο WiFi 802.11ax – εν συντομία: WiFi 6 – φέρνει βελτιώσεις στον τομέα της ταχύτητας, της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας. Ήδη σε σημεία με μεγαλύτερη χρήση δικτύου η νέα γενιά υπόσχεται πιο γρήγορο WiFi για μεγαλύτερο αριθμό ταυτόχρονα συνδεδεμένων συσκευών. Η θεωρητικά μέγιστη δυνατή ταχύτητα αυξάνεται σε 9,6 GBps – με μειωμένη καθυστέρηση.

Das WiFi-6-Icon von devolo in Grün.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα έναντι του WiFi 5;

 

Το άλμα από το WiFi 5 (802.11ac) στο WiFi 6 (802.11ax) αυξάνει την ταχύτητα του σερφαρίσματος. Το παλιό πρότυπο ac σε συνδυασμό με Πολλές συνδεδεμένες τερματικές συσκευές φτάνει πλέον γρήγορα στα όριά του, ενώ το WiFi 6 φαίνεται σαφώς πιο φιλικό στο multitasking και πιο αποτελεσματικό. Επιπλέον, το νέο πρότυπο προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και εξοικονόμηση ενέργειας.

Το ξέρατε; Με το Magic 2 WiFi 6 η ισχύς του νέου προτύπου WiFi μπορεί να κατανεμηθεί σε ολόκληρο το σπίτι.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο στην «εθνική οδό» δεδομένων – χάρη στο OFDMA

Τα PC και τα notebook χρειάζονται ισχυρότερες ταχύτητες για λήψη δεδομένων. Τα smartphone, τα tablet και οι smart TV σταθερές συνδέσεις για streaming. Και εντωμεταξύ υπάρχουν διάφορες άλλες οικιακές συσκευές που επικοινωνούν ασύρματα και μεταβιβάζουν μικρότερα πακέτα δεδομένων. Τα κανάλια WiFi είναι ένα σπάνιο αγαθό στις μέρες μας – και πρέπει να χρησιμοποιούνται με αποτελεσματικότητα. Η τεχνολογία WiFi που υπήρχε ως τώρα παρείχε αυτά τα πακέτα δεδομένων διαφορετικού όγκου σταδιακά και σε μικρότερα πακέτα.

Αυτό δεν συμβαίνει με το WiFi 6: Αυτό το πρότυπο είναι πλήρως αφοσιωμένο στην αποτελεσματικότητα – και χάρη στο OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) συνδυάζει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό πακέτων ανά παράδοση. Το αποτέλεσμα: Η τηλεδιάσκεψη δεν παραπαίει λόγω των παράλληλων λήψεων. Και η ειδοποίηση από το Whatsapp δεν χάνεται κατά τη διάρκεια του βραδινού streaming στο Netflix.

Περαιτέρω λειτουργίες και πλεονεκτήματα του WiFi 6

Eine Illustration, die die Versorgung mehrerer Endgeräte mit schnellem WLAN darstellt.

Απόδοση και multitasking


Το WiFi 6 χρησιμοποιεί ζώνες συχνοτήτων 2,4 και 5 Gigahertz, ένα βελτιωμένο Multi-User MIMO και μεγαλύτερη πυκνότητα διαμόρφωσης ανά πακέτο δεδομένων(QAM-1024). Η ζώνη 5 GHz επικοινωνεί πλέον με εύρος καναλιών 160 Megahertz.

 

Για να το πούμε απλά: Το WiFi σας είναι πιο ευέλικτο, γρήγορο και διευκολύνει την παράλληλη χρήση εφαρμογών που καταβροχθίζουν τα δεδομένα – όπως οι HD τηλεδιασκέψεις.

Eine Illustration, die das WiFi-6-Feature Target Wake Time anhand mehrerer Smartphones mit unterschiedlichem Akkustand darstellt.

Ενεργειακή απόδοση


Το WiFi 6 φροντίζει για μια πιο έξυπνη διαχείριση της ροής δεδομένων – και μέσω του TWT (Target Wake Time) μειώνει επίσης την κατανάλωση ενέργειας των συνδεδεμένων τερματικών συσκευών, οι οποίες. Αυτά μεταβαίνουν στη λειτουργία Standby, όταν δεν χρησιμοποιούν με το WiFi.

 

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να φορτίζετε τόσο συχνά την μπαταρία του smartphone σας. Και οι συσκευές IoT στο σπίτι σας, οι οποίες συχνά δεν χρειάζονται διαρκή σύνδεση WiFi, λειτουργούν σαφώς αποτελεσματικότερα με αυτόν τον τρόπο.

Eine Illustration, die das WiFi-6-Feature BSS-Coloring anhand farblicher Kreise darstellt.

Πρόληψη συγκρούσεων


Σε υπερφορτωμένα περιβάλλοντα WiFi – π.χ.πολυκατοικίες – τα router και τα access point ενδέχεται να παρεμβάλλονται. Τα σήματά τους που επικαλύπτονται επιβραδύνουν τη μεταβίβαση δεδομένων και προκαλούν παρεμβολές στο WiFi.

 

Το WiFi 6 βασίζεται στο BSS Coloring και με αυτόν τον τρόπο αποφεύγει συγκρούσεις με γειτονικά δίκτυα. Ως εκ τούτου, οι καθυστερήσεις και οι διακοπές σύνδεσης καθίστανται σαφώς σπανιότερες.

Eine Illustration, die den in WiFi 6 genutzten Sicherheitsstandard WPA3 symbolisch darstellt.

Ασφάλεια δεδομένων


Για την κρυπτογράφηση της ασύρματης σύνδεσης, το WiFi 6 βασίζεται στο πρωτόκολλο ασφαλείας WPA3.

 

Το πρότυπο κρυπτογράφησης καθιστά σχεδόν ανέφικτες τις στοχευμένες επιθέσεις σε αδύναμους κωδικούς πρόσβασης και ασφαλίζει τις συσκευές του δικτύου σας από επιζήμιες εξωτερικές επιδράσεις.

Ποιες συσκευές υποστηρίζουν το WiFi 6;


Υπάρχουν πολλές τερματικές συσκευές που υποστηρίζουν το Wifi 6 μεταξύ των οποίων smartphone της Apple από το μοντέλο iPhone 11 και κινητά της Samsung από το Galaxy S10. Εταιρείες όπως η Huawei, η OnePlus, η Motorola και άλλες έχουν χρησιμοποιήσει ήδη το πρότυπο ax.

 

Το PlayStation 5 είναι η πρώτη κονσόλα οικιακής χρήσης που παρέχει το WiFi 6. Η Intel χρησιμοποιεί το πρότυπο από τους επεξεργαστές desktop 9ης γενιάς. Πολλοί γνωστοί κατασκευαστές laptop, όπως η Asus, η Dell και η HP παρέχουν υποστήριξη για το WiFi 6. Πολλά laptop και PC μπορούν κατόπιν αιτήματος να εξοπλιστούν με απλό τρόπο εκ των υστέρων με το πρότυπο AX.

Eine Hand hält ein weißes Smartphone, auf dem ein grünes WiFi-6-Icon abgebildet ist.

WiFi 6 και συμβατότητα


Χρησιμοποιείτε πολλές τερματικές συσκευές που επικοινωνούν με WiFi 4 ή 5; Κανένα πρόβλημα, το WiFi 6 παρέχει ευρεία υποστήριξη συμβατότητας. Πλέον μπορείτε να αναβαθμίσετε το WiFi σας και να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε πολύ απλά τα smartphone, τις κονσόλες και τις συσκευές IoT που διαθέτετε.

 

Αν και δεν απολαμβάνετε το πλεονέκτημα ταχύτητας που προσφέρει το WiFi 6 στη μεταβίβαση δεδομένων, ωστόσο μπορείτε να επωφελείστε από τις νέες λειτουργίες, όπως το TWT (Target Wake Time) και το WPA3 και με παλαιότερες συσκευές. Με αυτόν τον τρόπο, το WiFi 6 καθιστά από σήμερα το οικιακό σας δίκτυο αποτελεσματικότερο, με μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και ασφάλειας.

history of wifi standards from wifi 1 to wifi 6

Λίστα: Τα πλεονεκτήματα του WiFi 6 με μια ματιά

 

 • Μεγαλύτερη ταχύτητα WiFi έως και 9,6 GBps
   
 • Σταθερό δίκτυο – και με πολλαπλές ταυτόχρονα συνδεδεμένες τερματικές συσκευές
   
 • Πολύ αυξημένη αποτελεσματικότητα χάρη στα OFDMA, MU-MIMO κ.λπ.
   
 • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των μπαταριών για τις συνδεδεμένες τερματικές συσκευές
 • Αυξημένη ασφάλεια μέσω του προτύπου κρυπτογράφησης WPA3

Νέο: ο πρώτος προσαρμογέας Powerline με WiFi 6

 

 • 50% μεγαλύτερη απόδοση WiFi σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο προσαρμογέα Powerline WiFi 5: έως και 1.800 Mbps! Η νέα τεχνολογία του Magic 2 WiFi 6 τροφοδοτεί τις φορητές σας συσκευές με ένα ιδιαίτερα δυνατό σήμα WiFi.
 • Έξτρα δυνατό για πολλούς χρήστες: WiFi για όλους, ταυτόχρονα και σε όλο το σπίτι  –  με μια αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων.
 • Ευέλικτη αξιοποίηση των καναλιών και αύξηση της αποτελεσματικότητας μέσω του OFDMA.
 • Πάντα καλή δικτύωση – μέσω των Airtime Fairness, AP-Steering, Fast Roaming και Band Steering.
 • Σετ προσαρμογέων για τη δημιουργία του δικτύου Powerline Magic με δύο προσαρμογείς (LAN και WiFi).

Θέλετε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις διαδικασίες WiFi και Powerline;
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα σύνοψης τεχνολογίας.

 

Μετάβαση στη σύνοψη τεχνολογίας