Δελτία τύπου

ιδιώτες πελάτες / 30.01.2020

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Internet, με την σφραγίδα της devolo!

Παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Internet, με την σφραγίδα της devolo!

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2020 –  Έχει καθιερωθεί πλέον η 5η Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, να τιμάται ως η παγκόσμια ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Η ζωή και η καθημερινότητά μας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το Internet και με όλα τα πλεονεκτήματα που αυτό μας παρέχει, αλλά και όλους τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν σε συνδυασμό με τη χρήση του. Η “μέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Internet” καθιερώθηκε έχοντας έναν πολύ σημαντικό στόχο: Την  εκπαίδευση των παιδιών και των γονέων σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου.

Εκτός από το περιεχόμενο που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και άλλες απειλές του διαδικτύου, όπως είναι για παράδειγμα ο "online εθισμός", θεωρούνται ουσιαστικοί κίνδυνοι ειδικά για εφήβους και παιδιά. Η devolo από την πλευρά της κάνει το αυτονόητο: Εξασφαλίζει ότι όλες οι συσκευές της  προσφέρουν ασφαλή πρόσβαση στο Internet.

 

Το Δελτίο Τύπου περιλαμβάνει:

  • Η προστασία των παιδιών ως πρώτιστη ανάγκη
  • devolo Magic: Προσφέρουν ταχύτητα, ευκολία και κυρίως… ασφάλεια!
  • Συμμετέχουμε ενεργά για ένα ασφαλέστερο Internet

Η προστασία των παιδιών ως πρώτιστη ανάγκη

Η ασφαλής πλοήγηση αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θέματα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού αποτελεί ένα μείζον θέμα ως προς την ασφάλεια σε γενικότερο πλαίσιο. Οι οικονομικές και διατραπεζικές συναλλαγές, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η προστασία της σωματικής και ψυχικής ασφάλειας, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που απασχολούν τους ειδικούς και όχι μόνο, σε σχέση με το “ασφαλές Internet”. Αν σε αυτούς του παράγοντες προσθέσουμε ίσως τον πιο σημαντικό για όλους μας, δηλαδή τα παιδιά μας, τότε θα μπορούμε να αναλογιστούμε και την βαρύτητα του προβλήματος.

 

Έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες σε σχέση με την ασφάλεια της πρόσβασης και πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Η devolo, ως ηγέτιδα εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της ασύρματης πρόσβασης στο Internet, πραγματοποίησε πριν από μικρό χρονικό διάστημα, αποκλειστικά για την Ελλάδα, μία μεγάλη έρευνα η οποία αφορούσε αυτήν την ουσιαστική πλευρά του προβλήματος. Τους γονείς και τα παιδιά. Τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το infokids.gr, είχε αποδείξει ότι η ασφάλεια ως προς την πρόσβαση στο Internet είναι ένα πολύ πιο σοβαρό θέμα από ότι φαντάζονται οι περισσότεροι. Οι αριθμοί και τα ποσοστά είναι αμείλικτα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ή τουλάχιστον, χρίζουν μιας πιο σοβαρής αντιμετώπισης στην οικογενειακή μας καθημερινότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 59% των παιδιών που κάνουν χρήση του Internet είναι κάτω των δέκα ετών και είναι φυσικό το 57% των γονέων, να επιτρέπουν σε αυτά περιορισμένη χρήση του Internet. Όσον αφορά στην υπόλοιπη ηλικιακή κατανομή που δήλωσαν οι γονείς, το 34% αφορά παιδιά ηλικίας από δέκα έως δεκαπέντε ετών, ενώ μόνο το 7% είναι άνω των δεκαπέντε ετών.

 

Το 30% των παιδιών – σύμφωνα με τις απαντήσεις των γονέων - έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, από δικές τους, προσωπικές συσκευές (π.χ. smart phones, tablets, PCs), ενώ το 20% έχει απόλυτη αυτονομία στη χρήσης του (προσωπικό κωδικό πρόσβασης, ανεξάρτητο από τους γονείς). Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών αποκτούν ελεύθερη χρήση του Internet από πολύ νεαρή ηλικία και οι γονείς δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα με αυτό, αντίθετα βλέπουμε μία εξοικείωση με το αντικείμενο.

 

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την έρευνα περίπου το 58% των γονέων δήλωσε ότι οι ίδιοι διαθέτουν στα παιδιά τους τις δικές τους συσκευές για χρήση του Internet, ενώ το 28% επιτρέπουν ελεγχόμενη πρόσβαση, καθώς εκείνοι έχουν τους κωδικούς τόσο για την πρόσβαση στο Internet όσο και για τη χρήση των συσκευών. Το υπόλοιπο 12% έχει πρόσβαση στο Internet από «έξυπνες» τηλεοράσεις και παιχνιδομηχανές.

 

Βλέποντας αυτά τα αποτελέσματα, τα μέτρα προστασίας που επιλέγει μεγάλο ποσοστό γονέων δεν φαίνονται αρκετά και σίγουρα δεν χρίζουν της απόλυτης εμπιστοσύνης ως προς την ασφάλεια. Από την  κοινή χρήση (με τους ίδιους κωδικούς) του διαδικτύου από γονείς και παιδιά (37,2%) σε πιο χρονοβόρα όπως η παρακολούθηση του ιστορικού του υπολογιστή (31,7%) μέχρι πιο σύνθετα, όπως εγκατάσταση προγράμματος (parental control) που περιορίζει και παρακολουθεί τη χρήση του Internet (9,9%).

devolo Magic: Προσφέρουν ταχύτητα, ευκολία και κυρίως… ασφάλεια!

Αναπόφευκτα λοιπόν προκύπτει το ερώτημα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από την ανεξέλεγκτη χρήση και από τους κινδύνους που εγκυμονούν; Φυσικά η λύση δεν είναι η απαγόρευση του Internet στα παιδιά και τους νέους, αλλά η εκπαίδευση των χρηστών όλων των ηλικιών και η αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων προστασίας από τους κινδύνους.

 

Οι συσκευές που παρέχουν στην οικογένεια το Internet, θα πρέπει να είναι σε θέση επίσης να προφυλάσσουν. Η σειρά powerline, devolo Magic, διαθέτει δικλείδες ασφαλείας τις οποίες μπορεί να διαχειριστεί εύκολα ο γονέας χωρίς. Παράλληλα δεν χρειάζεται να διακόπτει τη χρήση του Διαδικτύου, το οποίο μεταφέρεται σε όλο το σπίτι, σε όλες τις συσκευές, σε όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξαρτήτου ηλικίας. Άλλωστε, η μάθηση σε συνδυασμό με τις ασφαλείς συσκευές της devolo δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας προς ασφαλή πλοήγηση.

 

Οι ασύρματοι προσαρμογείς devolo είναι εξοπλισμένοι με το διαισθητικό δωρεάν λογισμικό, που επιτρέπει σε γονείς και κηδεμόνες, να δίνουν διαφορετικούς «όρους» και χρόνους χρήσης, ανάλογα με το άτομο που σερφάρει (parental control). Η πρόσβαση στο Ιnternet επιτρέπεται μόνο με τη χρήση κωδικού πρόσβασης που ορίζεται από τους γονείς, οι οποίοι έχουν και τη δυνατότητα να θέσουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και διάρκεια πρόσβασης των παιδιών σε αυτό. Επομένως, διασφαλίζουν το γεγονός ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο θα γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μειώνοντας αισθητά την πιθανότητα αυτά να έρθουν αντιμέτωπα με κάποιον κίνδυνο. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτόματα πότε πρέπει να αφιερώσουν δραστηριότητες εκτός του ψηφιακού κόσμου και να κάνουν κάτι με τους φίλους τους.


 

Προκειμένου να επιτευχθεί και η ασφαλής πρόσβαση των παιδιών, οι Magic Powerline adapters της devolo προσφέρουν κρυπτογράφηση AES 128 bit, που μπορεί να ενεργοποιηθεί απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Επομένως, το δίκτυο παραμένει προστατευμένο και διασφαλίζεται από τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Τέλος, το ασύρματο δίκτυο θωρακίζεται ακόμα περισσότερο με την δυνατότητα επιλογής μεταξύ κρυπτογράφησης WPA2 ή καιWPA3, η οποία είναι η πιο πρόσφατη έκδοση.

 

Συμμετέχουμε ενεργά για ένα ασφαλέστερο Internet

Πέραν από την ασφάλεια που παρέχουν οι συσκευές της devolo, θα πρέπει τα παιδιά – και οι γονείς κατ’ επέκταση - να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν μέσα από εποικοδομητική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες, αλλά κυρίως τα προβλήματα και τους κινδύνους, που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του διαδικτύου, μαθαίνοντας να κρίνουν και να φιλτράρουν τα διάφορα συμβάντα, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα επίπεδα προστασίας τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλουν ολοένα και περισσότεροι φορείς που έχουν ως στόχο την «Παιδεία του Internet» και την πρόληψη απέναντι στους κινδύνους.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και δράσεις σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μπορείτε να βρείτε στα: www.saferinternetday.org καιwww.saferinternet4kids.gr


Πατήστε φωτογραφίες