Δελτία τύπου

ιδιώτες πελάτες / 31.01.2019

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019: Ασφαλές σερφάρισμα με devolo

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2019: Ασφαλές σερφάρισμα με devolo

Η δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Σκοπός αυτής της ημέρας δράσης είναι η εκπαίδευση των παιδιών και των γονέων σχετικά με τις δυνατότητες και τους κινδύνους του Διαδικτύου. Εκτός από το περιεχόμενο που πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία, ο διαδικτυακός εκφοβισμός και άλλες απειλές του διαδικτύου, ο "online εθισμός" θεωρείται επίσης μεγάλος κίνδυνος για εφήβους και παιδιά. Έτσι, η devolo εξασφαλίζει ότι τα προϊόντα της Powerlineδίνουν ασφαλή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Η χρήση του Internet από παιδιά και νέους: Πλοήγηση και κίνδυνοι

Με γνώμονα τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς από αρμόδιους φορείς και οργανώσεις - όπως είναι το Δίκτυο Insafe / INHOPE - η πλοήγηση στο Διαδίκτυο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τους νέους σε ηλικία ανθρώπους και τα παιδιά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά ξεκινούν την αυτόνομη χρήση του Internet στην ηλικία των 8 ετών, ενώ συχνά διαθέτουν το δικό τους tablet, laptop ή ακόμη και smartphone. Γίνεται εύκολα κατανοητό πως στην ηλικία αυτή, τα παιδιά δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα για ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο, μη γνωρίζοντας τους ποικίλους κινδύνους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το Internet συνολικά, όπως είναι για παράδειγμα ο διαδικτυακός εκφοβισμός (Cyber Bullying). Επιπλέον, τα πράγματα δυσκολεύουν στην εφηβεία, όπου οι νέοι περνούν ακόμα περισσότερο χρόνο σερφάροντας ενώ είναι και σύνηθες να απομακρύνονται από τους γονείς τους, κάνοντας την πλοήγησή τους ακόμα πιο ανεξέλεγκτη. Θα πρέπει να τονισθεί επίσης, ότι η απειρία πολλών γονέων, αποτελεί ακόμη ένα ευαίσθητο σημείο, αφού δε γνωρίζουν πώς να προστατέψουν τα παιδιά τους στο θέμα αυτό, αγνοώντας τις σελίδες και το περιεχόμενο που αυτά επισκέπτονται αλλά και τον χρόνο που περνούν σερφάροντας στο διαδίκτυο. Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να παραβλέπουμε όμως και τα θετικά, αφού το Διαδίκτυο προσφέρει σε ένα παιδί αλλά και έναν έφηβο, πολλές ευκαιρίες για να ενημερώσει, να επικοινωνήσει με φίλους ή να κάνει έρευνα για τα μαθήματά του στο σπίτι.

 

Devolo Magic: Ταχύτητα, ευκολία αλλά κυρίως, ασφαλές Internet!

Με ποιο τρόπο όμως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά από την ανεξέλεγκτη χρήση και από τους κινδύνους που εγκυμονούν; Φυσικά η λύση δεν είναι η απαγόρευση του Internet στα παιδιά και τους νέους, αλλά η εκπαίδευση των χρηστών όλων των ηλικιών και η αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων προστασίας από τους κινδύνους.

Οι συσκευές που παρέχουν στην οικογένεια το Internet, θα πρέπει να είναι σε θέση επίσης να προφυλάσσουν. Η σειρά Powerline, devolo Magic, διαθέτει δικλείδες ασφαλείας τις οποίες μπορεί να διαχειριστεί εύκολα ο γονέας χωρίς. Παράλληλα δεν χρειάζεται να διακόπτει τη χρήση του Διαδικτύου, το οποίο μεταφέρεται σε όλο το σπίτι, σε όλες τις συσκευές, σε όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξαρτήτου ηλικίας. Άλλωστε, η μάθηση σε συνδυασμό με τις ασφαλείς συσκευές της devolo δημιουργούν μία ασπίδα προστασίας προς ασφαλή πλοήγηση.

 

Οι ασύρματοι προσαρμογείς devolo είναι εξοπλισμένοι με το διαισθητικό δωρεάν λογισμικό, που επιτρέπει σε γονείς και κηδεμόνες, να δίνουν διαφορετικούς «όρους» και χρόνους χρήσης, ανάλογα με το άτομο που σερφάρει. Η πρόσβαση στο Ιnternet επιτρέπεται μόνο με τη χρήση κωδικού πρόσβασης που ορίζεται από τους γονείς, οι οποίοι έχουν και τη δυνατότητα να θέσουν συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και διάρκεια πρόσβασης των παιδιών σε αυτό, ενώ παράλληλα, μπορούν να επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο σε ορισμένα site. Επομένως, διασφαλίζουν το γεγονός ότι η πλοήγηση στο διαδίκτυο θα γίνεται υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, μειώνοντας αισθητά την πιθανότητα αυτά να έρθουν αντιμέτωπα με κάποιον κίνδυνο. Τα παιδιά μαθαίνουν αυτόματα πότε πρέπει να αφιερώσουν δραστηριότητες εκτός του ψηφιακού κόσμου και να κάνουν κάτι με τους φίλους τους.


Ωστόσο, η προσωπική συζήτηση μεταξύ γονέων και νέων σχετικά με τη συμπεριφορά της χρήσης των μέσων ενημέρωσης παραμένει ουσιαστική. Υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε για τις ευκαιρίες και τους κινδύνους του Διαδικτύου μαζί, έτσι ώστε τα παιδιά να δημιουργούν με την πάροδο του χρόνου ένα σταθερό σύνολο αξιών και την απαραίτητη παιδεία στα μέσα.

 

Προκειμένου να επιτευχθεί και η ασφαλής πρόσβαση των παιδιών, οι dLAN® Powerline adapters της devolo προσφέρουν κρυπτογράφηση AES 128 bit, που μπορεί να ενεργοποιηθεί απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Επομένως, το δίκτυο παραμένει προστατευμένο και διασφαλίζεται από τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Τέλος, το ασύρματο δίκτυο θωρακίζεται ακόμα περισσότερο με την κρυπτογράφηση WPA2.

 

Συμμετέχουμε ενεργά για ένα ασφαλέστερο Internet

Πέραν από την ασφάλεια που παρέχουν οι συσκευές της devolo, θα πρέπει τα παιδιά – και οι γονείς κατ’ επέκταση - να εκπαιδευτούν και να ενημερωθούν μέσα από εποικοδομητική ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες, αλλά κυρίως τα προβλήματα και τους κινδύνους, που χαρακτηρίζουν τον κόσμο του διαδικτύου, μαθαίνοντας να κρίνουν και να φιλτράρουν τα διάφορα συμβάντα, αυξάνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα επίπεδα προστασίας τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλουν ολοένα και περισσότεροι φορείς που έχουν ως στόχο την «Παιδεία του Internet» και την πρόληψη απέναντι στους κινδύνους.

Περισσότερες πληροφορίες αλλά και δράσεις σχετικά με την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου μπορείτε να βρείτε στα: www.saferinternetday.org καιwww.saferinternet4kids.gr