Δελτία τύπου

ιδιώτες πελάτες / 20.10.2022

Παγκόσμια Ημέρα Podcast: η on-demand απάντηση στο ραδιόφωνο

Παγκόσμια Ημέρα Podcast: η on-demand απάντηση στο ραδιόφωνο

Κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα Podcast, μια μέρα αφιερωμένη στην πιο δημοφιλή εναλλακτική του ραδιόφωνο καθώς οι αγαπημένες εκπομπές είναι πάντα διαθέσιμες on-demand. Ξέρουν όμως όλοι τι είναι τα podcast και τι τα κάνει τόσο αρεστά στο κοινό; Η devolo είναι εδώ για να απαντήσει όλα τα ερωτήματα.

Πώς ξεκίνησε το podcast;

Έχοντας κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, τα podcast ακόμα αποτελούν κάτι καινούριο και διαφορετικό για τους περισσότερους χρήστες. Η ιδέα βασίστηκε στους πρώτους ραδιοφωνικούς σταθμούς που ήταν διαθέσιμοι μόνο στο Internet. Από τον Αύγουστο του 2000, για παράδειγμα, οι New England Patriots (αμερικανική ομάδα ποδοσφαίρου) μετέδωσαν το πρόγραμμα "PFW in Progress", το οποίο, μετά τη ζωντανή μετάδοση, διατέθηκε για download από το site της ομάδας. Την ίδια χρονιά, η μορφή αρχείου RSS (Rich Site Summary) εξελίχθηκε και τα RSS feeds πήραν θέση ως εργαλείο για την παροχή νέων πληροφοριών σε ιστοσελίδες.

Αρχικά, αυτά χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως λογισμικό ανάγνωσης ειδήσεων, όπου ουσιαστικά οι χρήστες ενημερώνονταν για τα τελευταία πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών μέσων, χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτονται απευθείας τις ιστοσελίδες τους. Το RSS απέκτησε αργότερα τη δυνατότητα μετάδοσης για ήχο και βίντεο. Έτσι γεννήθηκε η έννοια του podcast: ένα προ-εγγεγραμμένο πρόγραμμα ή μια εκπομπή που διατίθεται σε μια τελική συσκευή κατά τη δημοσίευση και μπορεί να αναπαραχθεί (και να τεθεί σε παύση) ανά πάσα στιγμή.

Από niche σε mainstream

Κατά τα πρώτα του χρόνια, το podcast ήταν γνωστό σε λίγους. Τα περισσότερα μεταδίδονταν "από τεχνολογικούς geek για τεχνολογικούς geek". Αυτό έχει αλλάξει ριζικά, καθώς η δημοτικότητά τους έχει αυξηθεί και πλέον υπάρχει υλικό για όλα τα γούστα και για όλες τις ηλικίες. Στο top 5 των προτιμήσεων των ακροατών είναι: οι ειδήσεις, η κωμωδία, άθληση και ξεκούραση και ακολουθεί η υγεία και ευεξία. Το δυνατό σημείο των podcast, όμως, είναι το πόσο εξαιρετικά απλό είναι τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους ακροατές, να αρχίσουν να τα δημοσιεύουν και να τα ακούν. Για τους παραγωγούς, απαιτείται σχετικά μικρή τεχνική προσπάθεια για την ηχογράφηση και τη δημοσίευση ενός podcast. Για τους ακροατές, υπάρχει μεγάλος αριθμός εφαρμογών για ακρόαση. Το αποτέλεσμα είναι μια μεγάλη γκάμα θεμάτων που μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από οποιονδήποτε και ο κάθε χρήστης να βρει το ενδιαφέρον του.

Ακρόαση on-demand

Σημαντικό ρόλο στην δημοτικότητα των podcast έχει παίξει το iPod της Apple, το όνομα του οποίου, καθόλου τυχαία, συνέβαλε στη λέξη "podcast". Η Apple αναγνώρισε την τάση από νωρίς και μετέτρεψε το iTunes στο πρώτο σημείο πρόσβασης για podcasts, με μια ιδιαίτερα προσβάσιμη λειτουργία μεταφοράς αρχείων μεταξύ υπολογιστή και iPod. Και ενώ το iTunes παραμένει ακόμα μια σημαντική πλατφόρμα για podcast, τα περισσότερα από αυτά είναι πλέον διαθέσιμα εντελώς δωρεάν. Ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών και λογισμικού podcast για όλα τα κοινά λειτουργικά συστήματα δίνει στους ακροατές την ελευθερία να επιλέξουν πού και πώς θέλουν να ακούσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές. Εξαίρεση σε αυτό είναι οι εκπομπές που παρέχονται αποκλειστικά από υπηρεσίες streaming, όπως το Spotify, και συμπεριλαμβάνονται στην πληρωμένη συνδρομή τους.

Με την τεράστια ποικιλία θεμάτων, την ευελιξία και τη διαθεσιμότητα όλο το 24ωρο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η δημοτικότητα των podcast αυξάνεται. Σε αντίθεση με τα old school ραδιοφωνικά προγράμματα, το περιεχόμενο των podcast περιμένει τον ακροατή του και όχι το αντίστροφο. Τα επεισόδια μπορούν να βρεθούν και να αναπαραχθούν εβδομάδες και μήνες μετά την αρχική δημοσίευση. Η αναπαραγωγή μπορεί να διακοπεί, να επαναληφθεί, να προωθηθεί γρήγορα και να συνεχιστεί ανά πάσα στιγμή. Αυτά τα πλεονεκτήματα καθιστούν τα podcast εξαιρετικά κατάλληλα, μεταξύ άλλων, για να γεμίσουν τον χρόνο σας, όπως όταν ταξιδεύετε, στο δρόμο προς τη δουλειά, στην αναμονή μιας υπηρεσίας ή όταν καθαρίζετε.

Ισχυρό WiFi για «δυνατά» podcast

Πριν φτάσει ένα podcast στα αυτιά του ακροατή, πρέπει πρώτα να βρει το δρόμο του σε μια συσκευή αναπαραγωγής, η οποία, είναι συνήθως ένα smartphone. Κατ' αρχήν, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αρκούν για τη μετάδοση ενός podcast, αλλά οι συχνοί ακροατές μπορεί να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα τους κατά τη διάρκεια ενός μήνα. Έτσι, αυτό που προτείνουμε, είναι να κατεβάζετε τα podcast που θέλετε να ακούσετε, ώστε να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το WiFi, για να μπορέσετε να απολαμβάνετε τα podcast σας. Άλλωστε, κανείς δεν θα ήθελε η λήψη ενός επεισοδίου podcast να διαρκέσει περισσότερο από τον χρόνο αναπαραγωγής του.

Εάν το WiFi στο σπίτι κάνει διακοπές, οι σύγχρονες λύσεις plug-and-play μπορούν να σας βοηθήσουν, απλά με την τοποθέτηση ενός WiFi repeater ή ενός προσαρμογέα Powerline. Ποια λύση θα πρέπει να προτιμήσετε; Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι τα repeater είναι κατάλληλα για μικρές αποστάσεις στο ίδιο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, εάν το WiFi πρέπει να καλύπτει μια μεγαλύτερη περιοχή ή πολλούς ορόφους μιας μονοκατοικίας, τότε οι προσαρμογείς Powerline είναι η σωστή επιλογή. Αυτοί οι προσαρμογείς χρησιμοποιούν τα καλώδια ρεύματος σαν να ήταν μεγάλα καλώδια δεδομένων. Πλέον, οι τοίχοι και οι οροφές δεν επιβραδύνουν το WiFi. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι προσαρμογείς devolo Magic WiFi που μετατρέπουν οποιαδήποτε πρίζα σε σημείο πρόσβασης για Internet υψηλής ταχύτητας.

Τιμές και διαθεσιμότητα

Η σειρά devolo Magic WiFi είναι διαθέσιμη σε φυσικά και online καταστήματα. Εάν θέλετε να δημιουργήσετε ένα νέο οικιακό δίκτυο Magic mesh WiFi, συνιστάται η χρήση ενός Multiroom Kit με τρεις προσαρμογείς. Η προτεινόμενη τιμή λιανικής για το devolo Magic 1 WiFi mini Multiroom Kit είναι στα 164,90 ευρώ και για το high-end Multiroom Kit devolo Magic 2 WiFi 6, στα 399,90 ευρώ. Όλες οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Η devolo παρέχει 3 χρόνια εγγύηση σε όλα της τα προϊόντα.